flamingo

Днес (11.04.2014г), чрез съобщение до пресата Нова българска медийна група обяви, че едноличния собственик на холдинга Ирена Кръстева е подписала предварителен договор за пълното й излизане от вестникарския бизнес, чрез продажба на участието си на ирландския бизнесмен Патрик Халпени.  В различни български медии се разглеждат няколко хипотези  за оповестената сделка, които варират от фиктивна транзакция по модела на сделката за ТВ7, до продажба на медиите "в тръст", т.е. с цел временно управление и избягване на конфликт на интереси, до реална сделка при евентуално изгодни за купувача условия. Към момента на публикуване на този материал нито една медия не бе успяла да получи коментари относно подробнисти по сделката нито от продавача, нито от ирландския купувач.

В ОпасниВръзки.com получихме поверителни документи, който хвърлят поне малко светлина върху сделката, или най-малко върху нейната предистория. Документите доказват, че опити за продажба на прес-групата на Кръстева - или най-малко за привиличане на чужд инвеститор със значително дялово участие - се правят още от 2010г насам. Според един от получените документи - инвестиционнен меморандум с екзотичното название "Проект Фламинго",  "собствениците търсят стратегически партньор-инвеститор за придобиване на (до) 50% от дяловото участие", като целта е "по-нататъшното съвместно развитие на пазарните позиции на прес-групата".

Документът, изготвен професионално от българския отдел на международната консултантска и одиторска компания KPMG, представя финансова прогноза за развитието на групата, която предвижда оборот от 23 млн евро и печалба преди данъци от почти 5 млн евро през 2012г. (в действителност от годишните отчети на холдинга се вижда, че реализираната  печалба през 2012 г е едва около 1 млн евро)

Тъй като очевидно през последните години никой не е проявил интерес към придобиване на 50% от медийната група, а и финансовите резултати са разочароващи спрямо прогнозите на KPMG, възможно е групата около Кръстева да е решила да се отърве от актива на всяка цена, още повече предвид възможните обвинения в конфликт на интереси към Делян Пеевски при евентуално негово избиране за евродепутат.

Друга хипотеза, разглеждана от експерти, с които разговаряхме, е че Пеевски/Кръстева са били задължени да се освободят от вече компрометираната пресгрупа, като част от по-голяма сделка между Ахмед Доган и Бойко Борисов - подобно на сделката, при която Кръстева бе принудена да напусна страната през 2009г, след спечелването на изборите от ГЕРБ. 

flamingo1

 

По-интересeн и инкриминращ е другият документ, с който разполага ОпасниВръзки.com. Той представлява уводно писмо, приложено към инвестиционния меморандум. Писмото, написано в първо лице на английски език, е неподписано и е адресирано към човек с английско име, което ще запазим неразкрито по желание на източника ни.

Според писмото, вестниците на Нова българска медийна група са в действителност част от медийния холдинг на "най-големия индустриален конгломерат в страната".  Според автора на писмото, който се причислява към същия конгломерат, към медийната група на същата икономическа групировка принадлежат четири телевизии - ТВ7, Супер 7, Спорт 7 и ББТ, както и печатницата "ИПК Родина".

 

 

Напомняме, че през годините Ирена Кръстева се обяваваше за едноличен собственик на вестниците, принадлежащи към НБМГ, за разлика от ТВ7, която първоначално бе публично припозната от банкера Цветан Василев, а в последствие беше продадена на английския инвестиционен фонд "Алегро Капитал". При все, че Ирена Кръстева твърдеше, че няма нищо общо с ТВ7 (както и обратното), на това противоречеше фактът, че в периода след продажбата на телевизията от понастоящем обвиняемия бивш банкер Любомир Павлов на колегата настоящ банкер Цветан Василев, в продължение на почти година управляващ медията беше именно Ирена Кръстева, заедно със съпругата на Павлов Диляна Грозданова.

 

 

 

comments