Image 3555106 126През 2010г. в Генерална дирекция “Конкуренция” към Европейската комисия постъпва сигнал, подкрепен с факти и документи, относно преференциалното отношение, което получава Корпоративна търговска банка от страна на българското правителство. Казано по-конкретно – ЕК е алармирана, че твърде голяма част от депозитите на държавните предприятия се намират в КТБ, което противоречи на европейските правила и следва да се квалифицира като незаконна държавна помощ. Също така е привлечено внимание и към факта, че КТБ е основен кредитор на Нова българска медийна група, чрез което, както се твърди в сигнала, се изкривява пазарът на печатните медии в България. Разбира се, банката отрича фаворизираната си позиция и - въпреки че се признава за кредитор на НБМГ - не смята това за някакво нарушение.

Ролята на Симеон Дянков

Няколко месеца след получаване на сигнала, Европейската комисия изпраща серия от въпроси към България, изразяващи предварително становище, че налице е възможна неразрешена държавна помощ към КТБ. ЕК дава на страната възможност да признае или отрече обвиненията, съдържащи се в сигнала. Като финансов министър по това време, Симеон Дянков е отговорен за формулиране на позицията на българската държава с ЕК по казуса. Всеки отговор до европейски институции, естествено, се съгласува и с министър--председателя Бойко Борисов.  И все пак отговорен за позицията на държавата е именно финансовия министър - той и подписва официалното писмо-отговор.

Отговорът на Симеон Дянков до шефа на ГД “Конкуренция” Александер Италианер е повече от интересен и затова ви предоставяме екслузивен достъп до части от оригиналния текст, за да направите сами своите изводи.

 

Djankov1

Djankov3

Djankov4

"Няма помощ за медийната група на Ирена Кръстева"

След като защитава яростно концентрацията на държавни средства в КТБ на цели 9 страници, Симеон Дянков посвещава последните страници на писмото си в защита на медийната групировка на Ирена Кръстева, "Нова Българска Медийна Група". В писмото си Дянков се позовава на абсурдния аргумент, че въпреки че има доказателства, че голяма част от придобиванията от страна на НБМГ са направени именно с кредитни средства предоставени от КТБ, то "в структурата на този холдинг (НБМХ) се включват и други медии (електронни и печатни), за придобоването на които не са използвани кредитни средства от банката". (Ако приложим аргумента на д-р Дянков по-общо, то полицията не би трябвало да разследва за престъпления престъпници, които някога през живота си са пресичали светофар на зелено).

Случайност или благодарност?

След приключване на мандата си като финансов министър, Симеон Дянков стана ректор на Руската Икономическа Школа, в управлението на която са някои от най-властните руски олигарси. Година по-късно, Дянков получава и длъжност като член на надзорния съвет на ВТБ. Същата ВТБ, която бе единственият кандидат-приватизатор за Булгартабак при услужливата процедура, създадена специално за тях от правителството на Борисов. Същата ВТБ, което година по-късно услужливо "продаде"  дела си в цигарения гигант на фирми, контролирани от КТБ.

Не трябва да забравяме и близките връзки на Дянков със скандалноизвестния американски икономист от Харвард Андрей Шлейфер, с когото през 2003г. издават първия Доклад на Световната банка за “Правене на бизнес”, а в периода 2003-2010г. са съавтори на над 30 научни труда. В началото на 90-те, като служител на Американската агенция за международно развитие (USAID), Шлейфер консултира вицепремиера Анатолий Чубайс по процесите на приватизация.

В последствие е обвинен и осъден от американските власти за корупция, тъй като, със знанието и благословията на шефа на приватизационната агенция Максим Бойко, е закупил акции в приватизирани предприятия, сред които Ростелеком и Газпром, което е противозаконно от позицията му на консултант. В момента, Бойко е директор на монополиста на руския рекламен пазар Видео Интернешънъл и, случайно или не, предстедател на настоятелството на Руската икономическа школа, т.е. директен началник на Дянков. В крайна сметка Шлейфер плаща $2 млн., а Харвард $26.5 млн. в извънсъдебно споразумение с американските власти. Скандалът се разраства дотам, че през 2006г. ректорът на Харвард Лорънс Съмърс подава оставка, поради твърде близките си отношения с Шлейфер.

Дали този странен кръговрат в кариерата на най-отявления русофоб в правителството на ГЕРБ  е житейска случайност или логичен завършек на един порочен цикъл, започнат с услужливото писмо на Дянков от началото на 2010г.? И какво е накарало всемогъщия водач на ГЕРБ да позволи на Дянков да замаже следите на КТБ пред ЕК с огромен риск от финансови санцкии за страната?

Въпроси, отговори на които могат да се намерят вероятно някъде в Москва.

P.S. През последните дни в украинската преса изтече скайп-разговор между представители на руската власт и сепаратистите в Украйна, в който последните молят за финансова помощ. Накратко, отговорът на Москва е: "Ще получите парите по обичайния канал - през ВТБ". Интригуващо нали?

НОВО: Предоставяме Ви видео към вчерашното интервю на Симеон Дянков за РОССИЯ24, в което той категорично защитава руската позиция на международната сцена в момента и обяснява как евентуални икономически санкции биха навредили повече на Запада, отколкото на Русия. Интересна позиция за човек, който до преди по-малко от две години провеждаше доста про-европейска и про-американска финансова политика в България. 

 

 

 

comments